Húsvéti kedvezmény akár 50% 🐰 Csak 2024.04.07-ig!

A multifunkciós nyomtató kiváló, de mint mindennek, ennek is vannak hátrányai

Otthoni- vagy irodai nyomtatót szeretne választani és felfigyelt a multifunkciós nyomtatók egyedi ár/tulajdonságok arányára. Az, hogy minden egy helyen megtalálható (és ezen felül rendkívül olcsó áron) első pillantásra az évszázad üzletének tűnik - szkenner, nyomtató, fénymásoló és gyakran még telefax is, és még további funkciók egyetlen készülékben - és olyan ajánlat, amelyet nehéz visszautasítani. Ennek ellenére nem árt, ha tudjuk, hogy bármilyen más univerzális készülékhez hasonlóan, a multifunkciós nyomtatónak is vannak szépséghibái. Mit kéne erről tudni, mielőtt kimondja a végszót a vásárlásról.

Előnyök

 

Energia megtakarítás

Egy átlagos multifunkciós nyomtató üzemelés közben ugyan kissé több áramot fogyaszt, mint az egy felhasználási célú készülékek, de ezt a készenléti üzemmód kisebb fogyasztásával kompenzálja. Ezen felül csak egyetlen csatlakozó aljzatot igényel, nem jön létre a kábelek olyan szövevénye, mint több önálló készülék esetében.

 

Ökológiai jelleg

Tekintettel arra, hogy a multifunkciós nyomtató kevesebb elektromos energiát fogyaszt, kisebb az ökológiai lábnyoma. Annak köszönhetően, hogy a másoláshoz és a nyomtatáshoz is egyaránt tonert használ, azon felhasználók számára, akik a készüléket nem napi gyakorisággal használják, takarékosabb, mint az egy felhasználási célú készülékek. Amennyiben a multifunkciós készülék elöregszik, sokkal kevesebb hulladék keletkezik általa.

 

Kompakt méretek

Az egy felhasználási célú nyomtatóval szemben a multifunkciós készülék ugyan kissé nagyobb, ennek ellenére kisebb helyet foglal, mintha több készüléket kellen elhelyezni a helyiségben. Ha már szinte mozdulni sem lehet az irodában, egyértelmű az előnye.

 

Rendkívül előnyös ár

Ha összeadja azokat az összegeket, amelyeket az összes olyan önálló készülékekért kellene kiadnia, amelyeket a multifunkciós nyomtató egymagában kivált, megállapítható, hogy a multifunkciós készülék sokkal olcsóbb. A gyakorlatban természetesen az egyes modellek paramétereit vesszük figyelembe, de általában sok ezer forintot takaríthat meg ily módon.

 

Hátrányok

 

Sorok az irodában

Ha az társaságba, amelyben több alkalmazott is dolgozik, egyetlen multifunkciós készüléket vásárol, fennáll a veszélye annak, hogy az ott dolgozók sok időt veszítenek a gyakori várakozással arra, hogy sorra kerüljenek a készülék használatához.  Ennek következtében csökken a munka hatékonysága, ami közvetlenül visszahat a társaság teljesítményére.

 

Kisebb hatékonyság

Amennyiben több önálló készüléket használ egyidejűleg (pl. nyomtat és egyúttal szkennel vagy fénymásolást is végez), inkább ne a multifunkciós készüléket válassza. Adott időben ugyanis csupán egyetlen feladat teljesítésére képes.

 

Ha elromlik az összes funkció használhatatlanná válik

Ha az önálló telefax elromlik, elküldi a szervizbe, de a többi készülék üzemképes marad. A multifunkciós eszköz meghibásodása esetén viszont az összes készülék üzemen kívül esik. Egyes modellek ugyan lehetővé teszik a többi funkció használatát, azonban ha a készüléket szervizbe viszi, ezek ugyanúgy nem állnak rendelkezésre.